14 May 2011

Iklaneka - Bangsawan Mestika BumiBangsawan Mestika Bumi merupakan adaptasi daripada kisah Bangsawan Jula Juli Bintang 3 oleh Halimi M.N. Mengisahkan tentang Maharaja Darsa Alam yang baru ditabalkan menjadi Raja Kerajaan Zamin Tauran, telah kehilangan cincin Mestika Bumi, lambang kebesaran negara.

Cincin berkenaan telah jatuh ke dalam tasik dan baginda bertegas tidak akan meninggalkan tasik berkenaan sehinggalah cincin berkenaan ditemui. Akhirnya, cincin itu telah dipulangkan oleh seorang wanita cantik yang muncul di tasik itu. Maharaja Darsa Alam kemudian mengahwini wanita berkenaan, dengan syarat baginda bersumpah tidak sesekali bertanya nama atau asal-usul beliau.

Selang beberapa tahun, semasa pertabalan Putera Mahkota, dua orang kampung telah mengadap Maharaja dan mengadu tentang pertengkaran mereka. Mereka bertengkar tentang asal-usul Permaisuri dan perkara itu telah menyebabkan Maharaja Darsa Alam turut terdesak dan melanggar sumpahnya dengan menanyakan asal-usul Permaisurinya. Akibatnya, Permaisuri baginda terpaksa pulang ke kayangan manakala Maharaja Darsa Alam pula disumpah menjadi gergasi ketika pergi mencari Permaisurinya.

Dapatkah Putera Mahkota menyatukan kembali Maharaja Darsa Alam dan Permaisurinya serta mematahkan sumpah gergasi ayahandanya. Sama-sama kita saksikan Bangsawan Mestika Bumi.

No comments: