07 April 2010

Death Of Zeus - Chaos In Mount Olympus

Menonton Clash Of The Titan telah mengimbaukan kembali kenangan aku dan rakan-rakan ketika kami terpaksa menjadi bidan terjun menghasilkan persembahan teater dalam masa 3 hari dek kerana VIP dah confirm nak datang hari show satu mamat tu yang minit terakhir tarik diri.

Jadinya, dalam masa 3 hari, termasuklah hari show, kami membuat keputusan untuk mengadaptasi kisah Mayat. Kalau Mayat ni, dah beribu kali orang buat. Pelbagai era, pelbagai cara. Ada yang buat kisah orang gelendangan. Ada kisah pasca perang. Dan sebagainya.

Tapi aku memilih untuk mengadaptasinya menggunakan kisah dongeng Greek. Maka wujudlah watak Zeus sebagai mayat, Poseidon, Hades sebagai Orang Luar, Apollo, Ares serta Haesphestus. Kisahnya mudah, seperti mana Mayat, timbul konflik di mana mahu dikebumikan Zeus. Berlaku perebutan di antara Poseidon dan Hades yang menggilakan petir milik Zeus.

Adaptasinya longgar saja. 3 hari. Dan kami lebih fokus untuk buat orang ketawa. Dan kami berjaya.

7 comments:

Chegu Peace said...

Death Of Zeus- Adik beradik dgn Death Of Socrates ye?

artisticklytouch said...

sebuah pementasan yang sangat macam haram tapi penonton suka, oklah... dan jadi bahan kita selama lebih setahun

Pegawai Khalwat said...

Chegu Peace
Jauh.

Art
Tau takpa.

Penjejak Badai said...

hahahah...wan raja jatuh tangga...

rudy bluehikari said...

yg spontan itulah yg selalu mjadikkk

tegezoot said...

usop ANGKAT KAKI terajang Veera! hahahaha

Pegawai Khalwat said...

Penjejak Badai
Ha ha ha... part tu hang ingat no.
Psss.. itu stunt yang disengajakan.

Rudy
Betul.

Tegezoot
Aik idup lagi?

Tarik confetti tak meletup! Ha ha ha ha ha ha ha...