19 January 2010

Nak Cari Kayu..... Nak Cari Kayu.

Beberapa minggu lepas, aku dan para sahabat teater Tanjung Penaga berkunjung lagi kesekian kalinya ke Teluk Duyung di Taman Negeri Pulau Pinang, yang lebih dikenal sebagai Monkey Beach.

Kali ni kami bermalam lagi di sana. Bila dah bermalam, aktiviti wajib tentunya mencari kayu api untuk unggun sebelah malamnya, buat habuan memanaskan diri dan menghalau nyamuk serta binatang-binatang yang tak berkenaan.

Maka aku, Shah Rukh Khan (bukan nama sebenar) dan Wira (bukan nama sebenar) serta beberapa lagi orang pun meredah hutan dan bukit berdekatan untuk mencari kayu mati. Cari punya cari, dapatlah kayu mati, kecil dan besar, dari ranting patah sampai ke dahan mati. Tiba-tiba Shah Rukh Khan memanggil aku dan Wira.

SRK : Oi, mai naik sat, aku jumpak pokok besaq punya.

Aku : Ninsat aku naik. Oi Wira, jom, SRK jumpak pokok besaq.

Maka aku dan Wira pun memanjatlah bukit dengan kecuraman 40 darjah. Bila sampai.....

Aku : Mana pokok besaq?

SRK : Ni!

Aku : Celaka hang! Ni Tongkat Ali!

SRK : Ha tunggu apa lagi, tolonglah aku cabut.

Dan aku berserta Wira pun mencabutlah pokok tongkat ali setinggi dada orang dewasa itu dengan penuh penyeksaan, demi kawan......

Berikut antara foto yang aku sempat ambil menggunakan kamera telefon beresolusi rendah.

Shah Rukh Khan sedang berusaha memotong dahan mati.

Jinggo dengan gagahnya mengangkat kayu mati yang baru saja aku letak di situ.



Mama cun dan awek comel.

Upacara pengebumian salah seorang ahli rombongan yang terlebih kenyang.

Sila sengetkan kepala atau monitor anda. Jinggo berusaha dalam pra-olimpik acara rebut gula-gula dalam tepung.

12 comments:

artisticklytouch said...

hampa ni takda tempat lain ka nak p?

jinggo said...

awek comeelll......??????

Chegu Peace said...

Kalau takut dipukul ombak, marila berselubung di pasir pantai, mcm dlm foto ni yeah

Ahmad Fadli said...

Pi tak ajak...makan sorang

Awek comel Usop??? -gema dari Jinggo

Super Nia Hana said...

ahhaha...br tau muk ajinggo cane
selama ni tatau okeh
selallu nampak semut2nya saje

puteri_cekak said...

nak tumpang lalu...awek comel??sokong kata jinggo..

jinggo said...

ok la tu hana....
tengok semut pon kira ok la.....
hihiiii.....

aloy_paradoks said...

pandai korang main sukaneka..

Pegawai Khalwat said...

Art
Persatuan bukan ada duit sangat nak pi tempat lain.

Jinggo
Awat?

Chegu Peace
KL tak ada pantai kecuali Pantai Dalam.

Ahmad Fadli
Hang bukan kena jumpak anak Anwar Ibrahim ka time tu.

Hana
Jinggo bujang lagi, ada kereta, ada kerja tetap dan baik hati.

Puteri Cekak
Jeles le tu. He he....

Jinggo
Aku dah promote hang kat Hana macam hang suruh.

Aloy
Kami tak belajar sampai degree, main sukaneka saja la. Game teater kami tak tau.

Nyda Zamani said...

best3~
tiap2 tahun pegi pun tak pa
hahaha~

Super Nia Hana said...

akakakkaka..
berapa komisen jingggo kasi?

The Island of NAMOYAKI, said...

best ni.
jumpak hantu dak?