14 April 2006

Senang lagu ni ja.........

Satu hari, aku lepak di sebuah kedai makan yang tidak terkemuka di Tanjung. Datang orang bertanya pada pelayan.

Orang Luar : Dik, tumpang tanya. Kat mana kedai jual bekas ayaq mineral water, yang ada batu dalam dia tu.

Pelayan : Tak jauh, dekat ja.

Orang Luar : Bole tunjuk dak?

Pelayan : Senang lagu ni ja, akak ikut jalan ni. Jumpa simpang, kona kanan masuk ikut Jalan Burmah Road.

Orang Luar : Jalan Burmah Road, okey.....

Pelayan : Terus sampai jumpa lampu traffic light, jangan kona mana-mana, straight terus saja sampai jumpa kedai besar belah kiri.

Orang Luar : Belah kiri, terima kasih.

Pelayan : Kalau akak sesat ka, apa ka, cuba try tanya orang kat situ.

Orang Luar : Terima kasih.

Biasalah, kesan kolonialisasi dan asimilasi.

8 comments:

tokey_panggung said...

kesian.....mesti orang tu pening..

sat lagi nak kena tanya orang lagiiiii.....

Sayuti said...

betul2 very best gila.

*heartbeat* said...

kona sana kona sini..

artisticklytouch said...

dulu dia tak p school kot... tak pun duk selalu p kenduri wedding...

Pegawai Khalwat said...

Tokey panggung,
Tak pening aih... terus straight apa dia punya arahan.

Sayuti,
Ha ha, tu bahasa Kedah ka Sayut?

Heartbeat,
Kona kona jugak, kot melelong
Pss... nice blog!

Art,
Kenduri wedding kat sebelah semejid tu.

blackpurple said...
This comment has been removed by a blog administrator.
ron97 said...

acu cuba try test tgk!
jumpa dak.

Pegawai Khalwat said...

Ron97
Dah acu cuba try test tokai!